ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                            Του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέλετρον

                     <<Εργασίες αναβάθμισης στον Οικισμό των Νέων Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς>>

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέλετρον, αισθάνεται την ανάγκη να  εκφράσει την ικανοποίηση  του προς τον Δήμαρχο Καστοριάς, Κο ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗ Ιωάννη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για την έναρξη σημαντικών παρεμβάσεων ανάπλασης και λειτουργικής αναβάθμισης του Οικισμού μας, οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση, και επιλύουν χρόνια προβλήματα.

Μετά την συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου μας, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με τον κ. Δήμαρχο Καστοριάς , και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. ΤΣΑΝΟΥΣΑ Κωνσταντίνο ,και την κατάθεση πλαισίου προτάσεων- αιτημάτων εκ μέρους του Συλλόγου μας, κατόπιν γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου, δρομολογήθηκαν και έγινε έναρξη υλοποίησης στα ακόλουθα σημαντικά έργα.

Α/Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής σύγχρονης Παιδικής Χαράς με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δίπλα από την Κεντρική Πλατεία των Νέων Εργατικών κατοικιών, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης στους μικρούς μας φίλους, για αναψυχή και ασφαλές παιχνίδι, στον Οικισμό, αλλά και από  την ευρύτερη περιοχή Χλόης-Καστοριάς.

Β/ Στο τελικό στάδιο έναρξης των εργασιών εντός του μηνός Αυγούστου, ευρίσκεται το έργο της αποκατάστασης των βλαβών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ύψους 15.000 Ευρώ, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας, και αποδοχής του από τον κ. Δήμαρχο, στην συνάντηση του μηνός Απριλίου,  σε αρμονική συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες( κ. ΠΑΣΑΛΗ Τάσο και τον ηλεκτρολόγο κ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ Ανδρέα), σε δύο σημεία του Οικισμού σε στύλους φωτιστικών κήπου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Καστοριάς και ιδιώτη ηλεκτρολόγου εργολάβου.

Επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισημαίνουμε το γεγονός, ότι το τελευταίο τρίμηνο, κατόπιν αιτήματος  και  υπόδειξης των σημείων από μέλη του Συλλόγου μας, αλλάχθηκαν 150  περίπου καμένοι  λαμπτήρες , και αντικαταστάθηκαν με καινούργιους λαμπτήρες  LED, από Ιδιωτικό συνεργαζόμενο με τον Δήμο, συνεργείο Τεχνικής Εταιρείας,( σε συνέχεια της συνάντησης μας, με τον κ. Δήμαρχο,  τον μήνα Απρίλιο),  συμβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον καλύτερο φωτισμό του Οικισμού, επιπρόσθετα και για λόγους ασφάλειας του χώρου.

Γ/Με έμφαση στον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό των χώρων του Οικισμού, Παλαιές και Νέες Εργατικές κατοικίες, ο Σύλλογος μας με 20 Εθελοντές του (μέλη του Δ.Σ και κατοίκους Εθελοντές-μέλη του Συλλόγου μας), συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, στις 10 Ιουνίου, με την δυναμική συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. ΛΙΤΣΚΑ Διονυσίου.

Ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης  ευαισθητοποίησης σε θέματα καθαριότητας , ευκοσμίας και ευταξίας  των κατοίκων του Οικισμού, και κατόπιν σχετικού αιτήματος -πρότασης του Συλλόγου μας, στην προαναφερθείσα  σύσκεψη εργασίας , τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Δήμος Καστοριάς με τις Τεχνικές του Υπηρεσίες

α) τοποθετεί τον επόμενο μήνα, εξτρά  μεταλλικούς , σταθερά προσδεδεμμένους στο έδαφος, κάδους καθαριότητας, και σειράς κάδων Ανακύκλωσης σε σημείο του Οικισμού, και ιδίως πέριξ του Δημοτικού Λαχανόκηπου, επιπρόσθετα των ήδη τοποθετημένων ημιβιθυζόμενων κάδων καθαριότητας  και των κάδων Ανακύκλωσης, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε επίπεδο καθαριότητας συνολικά στον Οικισμό μας.

και β) προχωρά σε σημαντική παρέμβαση καθαριότητας και διαμόρφωσης του χώρου του στρατοπέδου ΛΕΜ, με βαρέα μηχανήματα, με τον συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. ΛΙΑΜΗ Άκη, με προοπτική σε επόμενο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα  δύο(2) ετών, και με την ανάλογη χρηματοδότηση, την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, πνεύμονα πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας, με την αξιοποίηση της έκτασης (70) περίπου στρεμμάτων  του πρώην  στρατοπέδου ΛΕΜ, επ ωφελεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και συνολικά του Δήμου Καστοριάς.

Δ/ Σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. ΣΑΛΒΑΡΙΝΑ Ιωάννη, τις επόμενες ημέρες, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προχωρούν στην επιδιόρθωση σε είκοσι (20) παγκάκια, με την τοποθέτηση καινούργιων ξύλων,

Ε/ Επίκειται η Λειτουργία στα γραφεία του Συλλόγου μας, σε επίπεδο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,(Συνταγογραφήσεις  φαρμάκων, μετρήσεις σακχάρου, πίεσης, κλπ.) του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Καστοριάς, σε σταθερή μηνιαία βάση, με επισκέψεις του Γενικού Ιατρού κ. ΤΟΚΑΤΛΙΔΗ, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου μας και θετικής αποδοχής του, εκ μέρους του κ. Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ιατρού κ. ΔΟΚΟΠΟΥΛΟΥ  Πέτρου.

Ο  Σύλλογος μας, στα πλαίσια υλοποίησης Κοινωνικών υποστηρικτικών Προγραμμάτων που ήδη λειτουργεί,( Κοινωνικό παντοπωλείο, Ψυχοκοινωνική Υπηρεσία), θα διαθέσει προς τον σκοπό αυτό, όλη την αναγκαία υποδομή, (Εξεταστήριο με ιατρικό κρεβάτι εξέτασης, σύνδεση στο internet  για την διενέργεια των συνταγογραφήσεων, κλπ.), και θα πλαισιώσει την δράση στα πλαίσια του Προγράμματος <<Φροντίδα για την Τρίτη Ηλικία >>

Υπενθυμίζουμε  ότι ο Σύλλογος μας, σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό <<  Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί- Δράσεις για τον Άνθρωπο >>, ως Φορέα υλοποίησης, με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, ολοκλήρωσε το 2018-2019,  με μεγάλη επιτυχία και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα,  τον  πρώτο Κύκλο του Προγράμματος, στα γραφεία του Συλλόγου μας.

Τέλος το Δ.Σ του Συλλόγου μας, εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόοδο του έργου που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ Καστοριάς, το οποίο ολοκληρώνεται τις επόμενες  ημέρες, από την Τεχνική Εταιρεία Κύκλος Α.Ε.

Αναμφισβήτητα η υπογειοποίηση των καλωδίων του Δικτύου Διανομής  ηλεκτρισμού από την  ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε,  αποτελεί θετική παρέμβαση για πολλαπλούς και ευνόητους λόγους, (αποφυγή βλαβών, διακοπών ρεύματος, πρόληψης  ατυχημάτων, κίνδυνοι για τα μικρά παιδιά, κλπ), και θα πρέπει να επεκταθούν σταδιακά σε ολόκληρο το δίκτυο της Π.Ε Καστοριάς.

Ο Σύλλογος μας παρακολουθεί την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρη αποκατάσταση των πλακιδίων επί των πεζοδρομίων από την ανάδοχη Εταιρεία.

Με όραμα μας, την δημιουργία πανελλαδικά ενός πρότυπου και Ανθρώπινου  Οικισμού Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς, που χτίστηκε από τον μόχθο και τις χρηματικές καταβολές των Εργαζομένων μελών μας, συνεχίζουμε τον μεγάλο Αγώνα που ξεκινήσαμε από το 2001, πετυχαίνοντας με διαρκείς Αγώνες, συμπληρωματικά έργα(4 Εργολαβίες ύψους άνω των  7 Εκατομμυρίων Ευρώ στον Οικισμό μας, ευνοϊκές ρυθμίσεις, το έτος 2016, και αποπληρωμής των κατοικιών), και όλα αυτά,

με φαντασία, προτάσεις, συνεχείς  αγώνες και διεκδικήσεις, αλλά και την δημιουργική συνεργασία μας  με όλους τους αρμόδιους Φορείς, όπως περιγράφεται αναλυτικά παραπάνω.

Με Κοινωνική Αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε!

Κανένας μόνος του στην κρίση!

Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος