Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σχολικού έτους 2015-2016, ο Εθελοντικός Οργανισμός «Κέλετρον Αγάπη για το παιδί», διοργάνωσε συνάντηση Εκπαιδευτικών, Μαθητών και Εθελοντών του «Ανοικτού-Δημιουργικού Σχολείου Καστοριάς», στο cafe-Αναψυκτήριο «Περίπου» στη Νότια Παραλία Καστοριάς την Παρασκευή  24/06/2016.

            Από τον μήνα Σεπτέμβρη του 2015 έως και τις αρχές Ιουνίου 2016, τριάντα (30) παιδιά, μαθητές Α΄Γυμνασίου –Γ΄Λυκείου, ηλικίας 13-18 ετών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά μονογονεικών, πολύτεκνων οικογενειών, με γονείς χαμηλών εισοδημάτων, ανέργους κλπ.) είχαν την ευκαιρία να λάβουν δωρεάν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους υπηρεσίες Μαθησιακής Υποστήριξης, στην Λεωφόρο Γουναράδων περιοχή Χλόη-Καστοριάς, σε Γραφεία-Αποθήκες του Οργανισμού μας.

            Το έργο, με την πολύτιμη βοήθεια και την ολόθερμη συμμετοχή Δεκατεσσάρων (14) Εθελοντών Εκπαιδευτικών του Οργανισμού μας, προσέφερε καθημερινά σε βασικά Μαθήματα (Έκθεση, Αρχαία, Λατινικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία), συνολικά 820 ώρες ΜαθησιακήςΥποστήριξης στα 15 τμήματα όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, με συνολικά δεκαπέντε (15) ωφελούμενους μαθητές, με την στήριξη επτά (7) Εθελοντές Εκπαιδευτικούς.

            Μέσα από την συμμετοχή τους στο «Ανοικτό-Δημιουργικό Σχολείο Καστοριάς», τα παιδιά μας βελτίωσαν τις σχολικές τους επιδόσεις, καλλιέργησαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν την εμπιστοσύνη στην ομάδα που συμμετείχαν και αλληλεπίδρασαν θετικά μεταξύ τους.

            Καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης, λειτούργησε για τους γονείς και τους μαθητές εξατομικευμένη στήριξη, με αποτέλεσμα την κάλυψη των αναγκών τους και την διευθέτηση των πρακτικών τους ζητημάτων, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ατομικές συνεδρίες με την εθελόντρια Ψυχολόγο μας Γεωργία ΜΑΛΕΑ και την εθελόντρια Κοινωνική Λειτουργό Σοφία ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ.

            Μέσα από την δράση του «Ανοικτού-Δημιουργικού Σχολείου Καστοριάς», παράχθηκε πολύτιμο υλικό διδασκαλίας και τρόποι οράνωσης της ύλης και της διδακτικής μεθοδολογίας βασισμένη στις ανάγκες των ωφελούμενων μαθητών. Η διερεύνηση των αναγκών της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η πολύτιμη εμπειρία από την υλοποίηση της δράσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους φορείς παροχής κοινωνικής πρόνοιας και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού.

            Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους Εκπαιδευτικούς να κατανοηθεί η μέθοδος προσέγγισης, δηλαδή του πως να σκεφτόμαστε και όχι πως περισσότερο θα φορτωθούν τα παιδιά εργασίες και διάβασμα παραπανίσιο. Εξαλλου, ο στόχος της δράσης, δεν ήταν η αντικατάσταση του Δημοτικού Σχολείου ούτε η ανταγωνιστική λειτουργία προς τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Βασικός στόχος του «Κέλετρον Αγάπη για το παιδί», παραμένει η διεκδίκηση κρατικών δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες των λαικών οικογενειών και ενός σχολείου που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

            Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα βάθη της καρδιάς μας στους εθελοντές-Εκπαιδευτικούς μας, που μας χάρισαν απλόχερα τον πολύτιμο χρόνο τους και έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό, ώστε να μην στερηθεί κανένα παιδί το δικαίωμα στη μόρφωση: Χρήστο ΓΚΟΣΛΙΟΠΟΥΛΟ, Αγαθή ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ, Δέσποινα ΜΥΛΩΝΑ, Ζωή ΣΑΝΑΤΣΙΟΥ, Θανάσης ΑΛΟΥΓΔΕΛΗ, Πόπη ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, Ρούλα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ, Ιωάννα ΚΑΛΤΣΗ, Μαρία ΣΟΦΙΔΟΥ, Έφη ΑΝΘΙΜΟΥ, Μαριάννα ΠΑΣΧΟΥ, Κατερίνα ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΥ, Αθηνά ΣΙΟΥΤΚΑ, Ελευθερία ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, Στέλλα ΓΚΑΣΑ.

            Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα βιβλιοπωλεία του Νομού μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και γενναιόδωρα μας προμήθευσαν με σχολική ύλη, η οποία κάλυψε με επάρκεια τις ανάγκες των μαθητών του «Ανοικτού-Δημιουργικού Σχολείου Καστοριάς», των μαθητών πρώτης σχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείου-Δημοτικού) που έλαβαν μέρος στην δράση «Μια ζεστή Αγκαλιά για το παιδί», καθώς και των παιδιών (160 ανήλικα παιδιά) που υποστηρίζει ο Οργανισμός μας στην Π.Ε Καστοριάς.1) ανώνυμη δωρήτρια για την παροχή μεγάλης ποσότητας σχολικής και γραφικής ύλης, 2) Copy Expert, Μητροπόλεως 4, Καστοριά, 3) «ΠΑΠΥΡΟΣ» του κ. Ποδάρα Χάρη, 4) «ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» στο Εμπορικό Κέντρο, 5) «ΚΟΥΣΑ ΓΙΑΝΝΗΣ» 11ης Νοεμβρίου 13 Καστοριά, 6) Του κ. ΜΗΛΙΟΥ στο Άργος Ορεστικό, 7) Του κ. ΣΑΝΤΑΛΙΔΗ στο Άργος Ορεστικό, 8) ΔΟΥΚΗ Νίκης Πτολεμαίου 3 Καστοριά, 9) «ΟΜΗΡΟΣ» της κα. ΗΡΓΗΣ Βασιλικής, Κολοκοτρώνη 4, στον Πεζόδρομο, 10) Την εταιρεία ΝΕΟΧΑΡΤ ΑΒΕΕ, Ασπρόπυργος Αττικής για την μεγάλη ποσότητα σχολικών ειδών που απέσταλε στον οργανισμό, 11) Τους επώνυμους υποστηρικτές μας, που όλη την διάρκεια του σχολικού έτους μας εφοδίασαν με σχολικό υλικό, καθώς και τα σχολεία και τους συλλόγους, φορείς του Νομού μας για την συνεχούς υποστήριξης σε σχολικά είδη.

            Τους εθελοντές μας Γιώργος, Βασίλης, Ηλίας, Νόνη, Κατερίνα για τις ώρες που αφιέρωσαν από καρδιάς για την πλήρη, άρτια και ασφαλή λειτουργία των χώρων και της υγιεινής καθαριότητας των χώρων του Οργανισμού, στα πλαίσια της Δράσης του «Ανοικτού-Δημιουργικού Σχολείου Καστοριάς».

            Ευχαριατούμε θερμά το καφέ «Περίπου» και τον ιδιωκτήτη του κ. ΒΕΛΛΙΔΗ Βασίλειο, για τη θερμή φιλοξενία της δράσης μας.

Με τις θερμότερες ευχές μας για ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ για ένα όμορφο Καλοκαίρι, μακρυά από το ψυχοφθόρο άγχος των εξετάσεων.

Ανανεώνουμε με νέες δυνάμεις το ΡΑΝΤΕΒΟΥ μας για τον Σεπτέβρη για μια νέα, δημιουργική και κοινωνική Αλληλέγγυα Σχολική Χρονιά !!!

IMG_6356IMG_9028