Ο Οργανισμός μας πιστός στις Καταστατικές του Αρχές, στο όραμα, τις αξίες του και με οδηγό την Σύμβαση του Ο.Η.Ε, για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, βρίσκεται διαρκώς δίπλα στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις δομές προσφύγων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, καλύπτοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τις μεγάλες ανάγκες των προσφυγόπουλων και των οικογενειών τους.

Ενδεικτικά για τον μήνα Δεκέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υλοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

1. Στα μέσα Δεκέμβρη 2019 πραγματοποίησε διακομιδή μικρού προσφυγόπουλου, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καστοριάς, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του, το οποίο υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο χέρι του, από ατύχημα με καυτό νερό του βραστήρα, σε γνωστή Ξενοδοχειακή Μονάδα του Νομού.

Η Κοινωνική Λειτουργός και ο Πρόεδρος του Οργανισμού μας, παρείχαν με πολύ αγάπη, την δέουσα υποστήριξη στο μικρό προσφυγόπουλο, στις αναγκαίες ιατρικές ενέργειες στο Νοσοκομείο Καστοριάς, από τους εξαίρετους ιατρούς που επέδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα στο περιστατικό, στην προμήθεια των φαρμάκων του σε γνωστό φαρμακείο της πόλης μας και στη συνέχεια στην ασφαλή μεταφορά του στο χώρο φιλοξενίας του.

Ο μικρός και αγαπημένος μας φίλος είχε ήδη αποθεραπευτεί στις αρχές Ιανουαρίου, όπως διαπιστώσαμε από τις επιτόπιες επισκέψεις στελεχών του Οργανισμού μας, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

2. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο Πρόεδρος του Οργανισμού μας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος μαζί με εθελοντές, βρέθηκαν μαζί με την ενθουσιώδη και ελπιδοφόρα ποδοσφαιρική ομάδα, αποτελούμενη από 17 προσφυγόπουλα που διαμένουν σε Ξενοδοχειακή Μονάδα στον αστικό ιστό της Πόλης μας.

Είχαν την ευκαιρία να αθληθούν με τους μικρούς μας ποδοσφαιριστές, όλοι τους πραγματικά ταλέντα, στο γήπεδο 5χ5, των Νέων Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς, καθώς και στον αντίστοιχο χώρο του Ε.Π.Α.Λ Καστοριάς, που καλύπτουν τις ανάγκες άθλησης τους με επάρκεια.

Τα στελέχη του Οργανισμού μας, είχαν την χαρά να προσφέρουν στους μικρούς ταλαντούχους αθλητές, συνολικά 25 κούτες κρουασάν και τσουρέκια, δωρεά της Εταιρείας CHIPITA S.A και της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλονίκης.

3. Η Άγια Ημέρα των Χριστουγέννων 2019, βρήκε τον Πρόεδρο και πολλούς εθελοντές και υποστηρικτές, να ανταλλάσσουν ευχές με τα μικρά προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε γνωστή Ξενοδοχειακή Μονάδα του Νομού μας.

Τα στελέχη του Οργανισμού μας, μοίρασαν σε δύο αποστολές τους, την ίδια ημέρα στα παιδιά, 50 κούτες κρουασάν και τσουρέκια, ευγενική δωρεά της Εταιρείας CHIPITA S.A και της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλονίκης και πολλές σοκολάτες serenata που ευγενικά δώρησε η Εταιρεία TOTIS BINGO Α.Ε.

Επίσης διένειμαν 100 παιχνίδια σε αντίστοιχα παιδιά, εισπράττοντας άπειρα χαμόγελα.

Στη συνέχεια αργά το απόγευμα τα Χριστούγεννα, σειρά είχαν τα 25 μικρά παιδιά που διαμένουν στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στην Κολοκυνθού – Καστοριάς, να απολαύσουν γλυκιές γεύσεις από 25 κούτες κρουασάν – τσουρέκια, που με πολύ αγάπη προσέφεραν τα στελέχη του Οργανισμού μας, από την δωρεά των προαναφερόμενων Εταιρειών.

4. Στις 03/01/2020, στελέχη του Οργανισμού μας επισκέφθηκαν την Δομή που φιλοξενεί 37 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Νομό μας, κερνώντας τα με τις υπέροχες γεύσεις τσουρεκιών, δωρεά της Εταιρείας CHIPITA S.A. (15 κούτες κρουασάν 7DAYS).

Τα Στελέχη του Οργανισμού μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον υπεύθυνο της Δομής Κο ΡΗΓΑ, της Οργάνωσης Κοινωνικό Ε.Κ.Α.Β, καθώς και με άλλους εργαζόμενους φροντιστές, τα προβλήματα που απασχολούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τις προοπτικές ένταξης τους στην Τοπική Κοινωνία, καθώς και τις προσπάθειες οικογενειακής επανένωσης πολλών από αυτούς με τους γονείς και συγγενείς τους, που βρίσκονται ήδη σε άλλες Ευρωπαικές Πρωτεύουσες.

Είχαμε την χαρά να αναπτύξουμε έναν γόνιμο διάλογο με τους υπεύθυνους της Δομής, στους οποίους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την υποδοχή και την φιλοξενία τους καθώς και την συνεργασία των φορέων μας στα πλαίσια των κοινωνικών συμπράξεων των  Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και να δεσμευτούμε στην συνέχεια για περαιτέρω συνεργασία με το Κοινωνικό Ε.Κ.Α.Β, σε επίπεδο δράσεων Κοινωνικής Φροντίδας και Ένταξης, επ’ ωφελεία των εφήβων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων της Δομής.

5. Στις 04/01/2020, το πρωί, επισκεπτόμενοι το Κ.Α.Π.Η Καστοριάς, για να ανταλλάξουμε ευχές για την νέα χρονιά, με τους αγαπημένους φίλους, άτομα της Τρίτης Ηλικίας, καθώς και τους εργαζομένους εκεί, με τους οποίους είχαμε μια εξαιρετικά δημιουργική συνεργασία, στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος <<Φροντίδα για την Τρίτη Ηλικία>>, εντοπίσαμε ομάδα οικογενειών προσφύγων που διανυκτέρευσαν έξω από το Κ.Α.Π.Η Καστοριάς, σε πολικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Με πολύ ανθρωπιά, η υπεύθυνη του κυλικείου και στελέχη του Οργανισμού μας, περιποιήθηκαν τους πρόσφυγες στους φιλόξενους χώρους του Κ.Α.Π.Η Καστοριάς, προσφέροντας τους ζεστά αφεψήματα, ανάμεσα τους και μια μικρή προσφυγοπούλα <<το μικρό διαμάντι>>, όπως το ονόμαζαν.

Οι ηλικιωμένοι θαμώνες του Κ.Α.Π.Η Καστοριάς, αγκάλιασαν τους πολύπαθους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, διωγμένοι από τις πατρίδες τους και απέδειξαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα αποθέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαθέτει ο Ελληνικός Λαός, καθώς και την πίστη του στις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη.

Απόλαυσαν όλοι τις υπέροχες γεύσεις των τσουρεκιών που γενναιόδωρα προσέφερε η Εταιρεία CHIPITA S.A και η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης.